Kuvaus
Selvitetään hävikkiruoan nykytila, ja selvitetään toimintatavat ja mahdollisuudet hävikkiruoan syntymisen ehkäisemiseksi ja ylijäämäruoan hyödyntämiseksi.
Ylijäämäruoan systemaattiseksi seurannaksi on kehitetty toimintatapa, jossa päivittäinen valmistetun ruoan määrä ja toisaalta ylijäämäruoan määrä tilastoidaan ruoantuotantojärjestelmään. Seuranta on aloitettu 1.1.2023 ja tavoitteena on luoda mittaristo hävikkiruoan määrästä ja vähentämisen tavoitteesta vuositasolla. Hävikkiruokaa on pyritty minimoimaan seuraavin keinoin: Ruokapalvelun tuottaja (Saimaan Tukipalvelut Oy): vakioruokaohjeet, ruoanvalmistuksen tarkka suunnittelu ja satsitus, suunnitelmallinen ja tarveainelaskentaan pohjautuva elintarvikkeiden tilaus, hyvä varastointikierto ja elintarvikkeiden käyttö. Hyödyntämällä hävikkitilastoa arvioitaessa ruoanvalmistusmääriä. Myös tarkoituksenmukaisilla astiavalinnoilla pystyttään vähentämään ylijäämäruokaa linjastoissa.
Palvelun ostaja Hysi: tarkat ja ajantasaiset ateriatilaukset ja ruokakasvatus.
Ruokailija: vastuullinen käyttäytyminen ruokailussa. Ei oteta ruokaa enempää, kuin jaksetaan syödä, saavutaan ruokailuun.
Hävikkiruokaa on vähennetty sallimalla henkilökunnalle ylijäämäruoan ostaminen sekä ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen.